dobar roditelj

izvor: freepik.com

Piše: Tina Primorac, trenerica komunikacije 

 

Kako biti dobar roditelj možda je najveće od svih velikih pitanja roditeljstva. „Odgovornost za kvalitetan odnos između roditelja i djece uvijek počiva na roditeljima“, rekao je Jesper Juul. I tako sažeo veliku istinu.

Ponekad se na našem roditeljskom putu možemo izgubiti. Možemo postupke djeteta shvatiti osobno. Možemo biti emocionalno nezreli pa se nadmetati s djetetom. Ili optuživati dijete za svoje postupke. 

Ali na kraju dana, i onda kada smo uspješni i kada posrnemo, trebamo se vratiti Juulovoj mudrosti. Mi smo ti koji smo odgovorni za izgradnju kvalitetnog odnosa s našom djecom. Zato nam je važno znati kako biti dobar roditelj.

KAKO BITI DOBAR RODITELJ?

Nitko od nas ne zahtjeva savršenstvo jer je to nemoguće postići. Ali ipak ga nekad očekujemo od samih sebe. Jesmo li na sebe stavili prevelik teret? Želimo li previše toga u isto vrijeme? Stvaramo li sebi pritisak da budemo bolji nego naši roditelji pa se mučimo mislima da smo negdje pogriješili i pali?

Želja za savršenstvom će nas iscrpiti. I posljedično odvesti na krivi put. Naše dijete ne treba savršenog i preambicioznog roditelja. Dapače, prevelika ambicioznost prema nekim će se stručnjacima svrstati u emocionalnu nezrelost roditelja. Našem djetetu treba stabilan i siguran roditelj pun topline i lijepo prezentiranih pravila i granica.

1. Kako biti dobar roditelj: poučavati primjerom

U roditeljskim dužnostima svakako će nam pomoći rad na sebi. A što to znači?

  • trebamo upoznati sami sebe – svoje osobitosti, ponašanja, povijest, emocije, čežnje, želje i očekivanja
  • trebamo znati čemu težimo kao obitelj – ovo će biti lijep zajednički izazov oca i majke, njihova prilika za dubok razgovor, priču o svakom pojedinom djetetu, zajedničkim željama i ciljevima odgoja
  • možemo promišljati imamo li neispunjenih želja i propalih snova koje podsvjesno prenosimo na dijete
  • možemo promišljati o svome ponašanju – jesu li naše riječi u skladu s našim postupcima

Budući da djeca najviše toga uče upijajući i oponašajući svoje roditelje, trebamo im biti kvalitetan uzor. A kvalitetan ćemo uzor biti budemo li se poznavali. Budemo li svjesni sebe, svojih riječi i djela, znat ćemo što trebamo popraviti. Kada tražiti oprost. Znat ćemo koje su naše jake strane i kako ih koristiti.

Tada ćemo djetetu biti dobar primjer za razvoj njegovog života i ponašanja.

2. Kako biti dobar roditelj: povezivati dijete s njegovim emocijama

Naučiti dijete kako da se poveže sa sobom vrlo je važno. U tome nam mogu pomoći otvoreni razgovori, ali i igre i priče

  • možemo otvoreno pitati dijete kako se osjećalo u određenoj situaciji
  • možemo ispričati zanimljivu priču s kojom će se dijete moći poistovjetiti i na taj način, u sigurnosti priče, izgovoriti vlastite emocije
  • možemo se igrati asocijativnim kartama preko kojih će djeca opisivati svoj dan, događaje i emocije 

Povezivanje djeteta s vlastitim emocijama nježno ćemo nadopunjavati i učenjem empatije. Dijete će znati kako osjetiti sebe, ali i biti sposobno staviti se u tuđe cipele.

3. Kako biti dobar roditelj: pomoći djetetu da pronađe svoj put

U sebi imamo goruću želju čuvati dijete od zlog svijeta. Staviti ga u krilo i ne dati da ga itko drugi dotakne. No tu ćemo želju morati otpustiti, za dobrobit djeteta. Našem je djetetu potrebna ljubav, a pod nju ne smijemo podvlačiti i strah. Strah nam magli vid i i ispravno rasuđivanje.

Budemo li dijete previše čuvali, štitili i umjesto njega radili, učinit ćemo ga slabijim. Zapravo, učinit ćemo ga podložnim onome od čega strahujemo. Nasuprot tome, budemo li dijete odgajali za vrline samostalnosti, kritičkog promišljanja i za pronalazak vlastitog puta, gradit ćemo i njegovo samopouzdanje.

dobri roditeljiizvor: freepik.com

 

To će mu samopouzdanje dobro doći kada se bude trebalo okušati u igrama svijeta. Samopouzdano je dijete odrasla osoba koja zna:

  • pobrinuti se za sebe
  • pronaći posao
  • postaviti zdrave granice
  • reći ne
  • birati ljude s kojima će dalje rasti
  • odmicati ljude nezdrave za njegov život
  • preuzeti odgovornost za sebe i svoje postupke
  • donijeti odluku

Sve su to vrline koje su nam itekako potrebne za život. Vrline kojima želimo opremiti vlastito dijete. To je, zapravo, krajnji cilj roditeljstva.

 

Dobar roditelj stoji otvorenog srca pred svojim djetetom. Spreman je povezati se, podijeliti tugu i radost Biti tu i kada je teško. Dobar je roditelj vlada nad sobom. Upravlja vlastitim emocijama kako bi dom bio sigurno mjesto, bez drame i fizičkog kažnjavanja. Dobar je roditelj onaj koji ne kritizira, nego pomaže. Onaj koji ne ismijava, nego pokušava razumjeti. 

Dobar je roditelj onaj koji voli. Koji se svoju ljubav trudi pokazati povezujući se s djetetom i stvarajući vezu koja će osnažiti dijete. Čak i onda kada odleti iz sigurnog roditeljskog gnijezda.

Ako tražite svog suputnika u odgoju koji će vam pomoći izgrađivati cjeloviti karakter kod djeteta  – ne tražite dalje! Ostalo je još samo nekoliko slobodnih mjesta u Virtuoz akademiji koja počinje od jeseni, stoga požurite i prijavite se već danas!

 

 

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.