agresivnost kod djece

agresivnost kod djece


Izvor: under5s.co.nz

Piše: Barbara Ljubas, mag. paed. soc.

Agresivnost kod djece pojava je koja može krenuti bezazleno. Malo čupanja ili guranja, poneki ugriz. Sve dok situacija ne eskalira. Kako izgleda agresivnost kod djece s obzirom na dob? I kada ju (ne) možemo smatrati normalnom?

ZAŠTO SE JAVLJA AGRESIVNOST KOD DJECE?

S jedne strane, agresivnost nam zvuči jako ozbiljno. Pogotovo kada krenu asocijacije na nasilje i posljedice koje ono ostavlja. A s druge strane, skloni smo umanjivati težinu agresivnog ponašanja kada ga vidimo kod djece. Ma, djeca kao djeca. Samo se igraju. Nije to ništa strašno. Dok nema krvi, dobro je.

Kao i uvijek, istina je negdje u sredini. S obzirom na dob djeteta, određena agresivna ponašanja možemo očekivati. U najranijoj je dobi to zbog istraživanja, znatiželje i ispitivanja granica. Kasnije je zbog želje za određenom igračkom. Ili zbog nezadovoljstva pravilima koja se stavljaju pred dijete. Može biti i zbog dokazivanja pred vršnjacima i želje za pripadanjem skupini.

Koja god motivacija je u pitanju, važno je da agresivnost kod djece prepoznamo na vrijeme. Kao roditelji, najbolje znamo kako dijete reagira u određenoj situaciji. Što ga može isprovocirati i naljutiti. Pa tako, barem otprilike znamo kada možemo i očekivati agresivni ispad. Kako se razlikuju s obzirom na djetetovu dob, donosimo u nastavku.

AGRESIVNOST KOD DJECE VRTIĆKE DOBI

Svi smo se crvenjeli od neugode jer je naše dijete nekog počupalo u parku. Ili ugrizlo u vrtiću. Malo nas i uhvati nespremne jer se inače doma tako ne ponašaju. Pa još su mali, kako bi znali što to ponašanje znači?

I u pravu smo, ne znaju. Kod beba tijekom prve godine života pojavljuju se reakcije bijesa. Njih najčešće izazivaju tjelesna neugoda, želja za pažnjom ili rutinske aktivnosti. Poput vršenja nužde, hranjenja ili odlaska na spavanje. Tu zapravo ne možemo govoriti o pravoj agresivnosti jer tako mala djeca nisu u stanju nekome namjerno nanijeti štetu ili bol.

Agresivno ponašanje kod dvogodišnjaka najčešće je vezano uz igračke. Pojavljuje se kao agresivnost čija je posljedica oduzimanje igračaka drugoj djeci. Čim dijete dobije igračku koju želi, agresivno ponašanje prestaje. Dokazano je kako agresivnost doseže vrhunac u dobi od tri – tri i pol godine. Od treće godine nadalje, dijete na napad ili frustraciju reagira bijesom i uzvraćanjem. Jako su i učestali ispadi bijesa, poznatiji kao tantrumi.

Jako jednostavan, a učinkovit trik kojeg možemo pokazati djetetu je metoda semafora. Kontroliramo ponašanje kao svjetla na semaforu. Crveno znači “stani”, žuto “razmisli” i zeleno “kreni”. Stani-razmisli-kreni, poput semafora na cesti. Već u vrtićkoj dobi djeca mogu usvojiti ovu vještinu jer je dovoljno jednostavna. Važno je samo da ju redovito vježbamo. I da u situacijama koje mogu eskalirati, dijete nježno podsjetimo da “bude kao semafor”.

AGRESIVNOST KOD DJECE PREDŠKOLSKE DOBI

Kada todleri narastu i počnu se približavati školskoj dobi, agresivnost se prilično smanji. Sve rjeđe viđamo one klasične ispade guranja, udaranja i vikanja. Istraživanja pokazuju da se oko 13% trogodišnjaka tuče s vršnjacima i ima ispade bijesa, a u razdoblju od 5 do 7 godina samo 6% djece to čini. 

U predškolskoj dobi agresivnost se, najčešće kod djevojčica, ispoljava kroz malo “finija” ponašanja. Primjerice, ogovaranje, isključivanje iz društva, vrijeđanje. Tako da, iako agresivnost kod djece predškolske dobi postaje manje uočljiva, ona i dalje postoji. Samo preuzima neke lukavije oblike.

Kao roditelji, u ovoj je dobi jako važno da obratimo pozornost s kime se dijete druži i kako se ponaša u skupini. Potrebno je isticati djetetu da nam se uvijek može obratiti ako se netko prema njemu ne ponaša lijepo. Isto tako, važno je podsjećati dijete da se i ono prema drugima treba lijepo ponašati. I da bilo kakvo ismijavanje, ogovaranje ili ruganje nikada nije dozvoljeno.

AGRESIVNOST KOD DJECE OSNOVNOŠKOLSKE DOBI

S odrastanjem, kasnije i s dolaskom adolescencije, događaju se velike promjene u obliku agresivnog ponašanja. Djeca postaju snažnija pa agresivni postupci mogu nanijeti ozbiljnu štetu. U periodu (pred)adolescencije je češće udruživanje vršnjaka i kolektivno nasilje. Najčešće prema mlađima. Nisu rijetki ni obračuni i tučnjave dviju ili više grupa. 

Dolazi i do povećanja agresivnosti među spolovima, pogotovo kada se ostvaruju emocionalne veze. U ovoj dobi, djevojke i dječaci najviše vremena provode u istospolnim grupama. Zbog toga, najviše se konflikata događa među pripadnicima istog spola. Konflikti među djevojkama manje su nasilni nego među dječacima, koji nastavljaju pokazivati direktnu agresivnost i druge oblike suprotstavljanja.

Alat kojeg možemo iskoristiti s djetetom, ako saznamo da je naše dijete prema nekome bilo agresivno, jest pisanje pisma. Ako je dijete napadač, kažemo mu da napiše pismo iz perspektive žrtve. Da opiše događaj, osjećaje, cijelu situaciju kroz oči žrtve. Ovo je odličan način za poticanje empatije i promišljanje o posljedicama svog ponašanja.

 

Izvor: smarttales.app

KOJA JE VAŽNOST NAS KAO RODITELJA?

Najvažnije je djetetu ponuditi što može napraviti umjesto da reagira agresivno. Agresivnost kod djece javlja se zbog nezadovoljenih potreba. Dijete želi x, a ne dobije. Okej, idemo onda vidjeti kako to možeš dobiti i što možeš učiniti, umjesto ga udaraš ili vičeš.

Na nama je da odlučimo što je najracionalnije učiniti. Nekad je to reći učitelju ili odrasloj osobi. Nekad je najpametnije samo se maknuti iz situacije. A nekad je važno zauzeti se za sebe, ali ne nasiljem i agresivnošću. Mnogo je zdravih načina kako dijete može razviti samopouzdanje i asertivnost, o kojima smo pisali ranije.

I na kraju, ono što jako dobro znamo je da moramo djecu učiti vlastitim primjerom. Da i mi moramo biti semafori. Kada se mi nađemo u situaciji da nas netko naljuti ili isprovocira, pa čak naše spomenuto dijete, važno je da odreagiramo ispravno. Duboko udahnemo, razmislimo što ćemo reći i zadržimo smiren ton. To će djetetu biti najvažnija lekcija.

Ako tražite pomoćnika u odgoju koji će vam dati ključne alate za razvoj vrlina vašeg djeteta  – ne tražite dalje! Ostalo je još samo nekoliko slobodnih mjesta u Virtuoz akademiji stoga požurite i prijavite se već danas! 🌟

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.